Svenska Köttbullar med Gräddsås: En Älskad Familjeklassiker

beyond the screen

 Svenska köttbullar med gräddsås är en av Sveriges mest älskade och berömda rätter. De




serveras vanligtvis med en

 krämig sås, potatismos, grönsaker och ibland lingonsylt.

                        Ingredienserd

  


  • 500 g köttfärs (du kan blanda nötfärs och fläskfärs)
  • 1 liten lök, finhackad
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 tsk saltSvenska Köttbullar med Gräddsås: En Älskad Familjeklassiker
  • 1/4 tsk svartpeppar
  • 1/4 tsk malen muskot (valfritt)
  • Vegetabilisk olja för stekning

                För såsen:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl köttbuljong (eller kycklingbuljong)
  • 1 dl grädde
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 tsk soja (valfritt)

            Tillagning:





  1. Förbered köttbullarna:

    • I en stor skål, blanda köttfärsen med löken, ägget, mjölken, ströbrödet, saltet, pepparn och muskotnöten. Knåda blandningen tills allt är väl blandat.
    • Forma blandningen till små, jämnstora bollar (ungefär som valnötter).
    • Värm lite olja i en stor stekpanna på medelvärme och stek köttbullarna tills de blir gyllenbruna på alla sidor och är genomstekta (ca 7-10 minuter). Ta upp dem ur pannan och ställ åt sidan.
  2. Gör såsen:

    • I samma stekpanna, tillsätt smöret och låt det smälta. Tillsätt sedan mjölet och rör om i 2-3 minuter tills det blir lätt brynt.
    • Tillsätt köttbuljongen gradvis under omrörning för att undvika klumpar. Tillsätt sedan grädden och blanda väl.
    • Låt såsen sjuda på låg värme i 5 minuter tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar, och du kan även tillsätta soja för extra smak.
  3. Servera rätten:

    • Lägg de stekta köttbullarna i såsen och låt dem sjuda i några minuter så att smakerna blandas.
    • Servera rätten varm med potatismos och kokta grönsaker, och glöm inte att lägga till lingonsylt på sidan.

Hur svenskarna gillar det:

Svenskar älskar denna rätt eftersom den representerar en del av deras traditionella arv. Den serveras ofta med rik, krämig sås och anses vara en tröstande familjemåltid som kombinerar enkla men utsökta smaker. Många gillar att äta den tillsammans med lingonsylt för att få en söt kontrast till den salta såsen, vilket gör den till en favorit vid familjesammankomster och högtider



Post a Comment

0Comments

Say anything 😀

Post a Comment (0)